Kruisje
Oogzorg

Myopie: Bijziendheid bij kinderen

De slimme behandeling tegen toenemende myopie bij kinderen.

Het Optiek van Wely Kidsplan

Ons ‘Kidsplan’ is een abonnementsvorm waarmee u maandelijks een bedrag van 7.50 euro betaalt. Hiervoor krijgt u maar liefst 50% korting op de aanschaf van kinderbrillen, zonnebrillen, glazen en onderdelen.

Kidsplan

Wat is bijziendheid?

Merkt u dat uw kind moeite heeft om op afstand scherp te zien? Of dat hij of zij zich moeilijker kan concentreren op school en belemmeringen ervaart bij het spelen? Dit kan wijzen op Myopie, oftewel bijziendheid. Myopie is een afwijking in de lichtbreking van het oog. Wanneer de oogbol te lang is, of het hoornvlies te dik of te sterk gekromd is wordt het beeld vóór het netvlies geprojecteerd in plaats van erop. Dit zorgt voor wazig zicht in de verte.

Een wereldwijd groeiend probleem

Bijziendheid is al een groot probleem onder kinderen, maar verwacht wordt dat het aantal nieuwe gevallen nog eens flink zal stijgen. Dit heeft onder andere te maken met veranderingen in leefstijl. Kinderen brengen minder tijd buiten door en kijken vaker op korte afstand. Zowel tijdens het lezen als tijdens het gebruiken van computers, tablets en smartphones. Bovendien spelen ook erfelijke, gedragsgerelateerde en omgevingsfactoren een rol in de ontwikkeling van bijziendheid. 

Hoe eerder de bijziendheid ontstaat, hoe groter het risico wordt op hoge bijziendheid en oogafwijkingen op latere leeftijd. Het vroegtijdig vaststellen van bijziendheid kan niet alleen het gezichtsvermogen corrigeren, maar kan ook de toename van bijziendheid afremmen. Dit draagt bij aan het gezichtsvermogen en de gezondheid van de ogen voor de toekomst.

MiYOSMART brillenglazen met D.I.M.S.-technology.

Vanwege die grote toename van bijziendheid heeft brillenglazenproducent HOYA samen met de Polytechnische Universiteit van Hongkong de D.I.M.S.-technology ontwikkeld, waarmee toenemende bijziendheid sterk kan worden afgeremd en behandeld. Optiek van Wely is als enige in Roosendaal leverancier van deze glazen.

Hoe werken MiYOSMART brillenglazen?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de toename van bijziendheid kan worden afgeremd door gelijktijdig zogenaamde constante myope defocus én scherp zicht te bieden. De MiYOSMART glazen zijn in de basis enkelvoudig, maar hebben op de voorzijde bijna 400 (nagenoeg onzichtbare) defocus segmentjes. Tussen deze segmenten en in de centrale delen van de glazen is de benodigde vertesterkte aanwezig. Op deze manier ontvangen de ogen tegelijkertijd de myope defocus én de benodigde vertesterkte. Hierdoor wordt de minsterkte gemiddeld met zestig procent afgeremd.

Waarom MiYOSMART brillenglazen?

Deze brillenglazentechniek is niet alleen effectief en gemakkelijk toe te passen, maar ook kindvriendelijk en veilig. Het is immers vergelijkbaar met het dragen van gewone brillenglazen. Bovendien zijn ze licht, dun, schokbestendig en bieden ze UV-bescherming. Omdat er sprake is van een behandeling, mag het glas alleen worden voorgeschreven door orthoptisten, optometristen en oogartsen.

Zo houd je je ogen gezond

De gezondheid van je ogen heb je deels zelf in de hand. Zo is het belangrijk om na elke 20 minuten nabijwerk – zoals lezen, gamen, computeren of het gebruiken van smartphone of tablet – je ogen heel even rust te geven. Simpelweg door 20 seconden naar een willekeurig punt veraf te kijken. Ook is het verstandig om geregeld naar buiten te gaan. Idealiter 2 uur per dag, want daglicht en kijken op afstand is goed voor je ogen. Besteed daarnaast ook aandacht aan verantwoorde werkomstandigheden, dan wel op school, thuis of op kantoor. Denk aan de juiste verlichting, houding en de aanbevolen afstand van het scherm of schoolbord ten opzichte van de ogen. Vooral dat laatste is ontzettend belangrijk om je ogen gezond te houden.

Aandacht voor de gezondheid van je kind.

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van het oog. Datzelfde geldt ook voor de mate waarin de stijging van de sterkte kan worden afgeremd. Dit hangt onder andere af van de leeftijdsfase, de vorm van het oog, de levensstijl, erfelijke aandoeningen en omgevingsfactoren. Er bestaan verschillende effectieve behandelingen voor het afremmen van de groei van bijziendheid. De resultaten hiervan kunnen verschillen per kind. Daarom moet er voor ieder kind individueel gekeken worden welke behandeling het beste past. 

Oogaandoeningen bij kinderen

Er zijn verschillende soorten oogaandoeningen die bij kinderen voor kunnen komen. Merkt u dat uw kind last heeft van hoofdpijn of vermoeidsheidsklachten of geeft uw kind aan dat het niet goed kan zien dan is een bezoek aan de orthoptist raadzaam. Maar ook wanneer u twijfels heeft over de oogstand of als lezen niet vanzelf gaat. 

De orthoptist is gespecialiseerd in de oogzorg, specifiek op het gebied van de samenwerking, oogstand en visuele ontwikkeling. Een orthoptist onderzoekt én behandelt brilcorrecties op jonge leeftijd, scheelzien, luie ogen, dubbelzien, oogbewegingsstoornissen, leesklachten en hoofdpijn.

Wanneer een van de ogen minder goed kan zien ondanks een eventuele brilcorrectie en het oog wel gezond is spreken we van een lui oog. De ontwikkeling van dit oog is niet genoeg ontwikkeld. De medische benaming voor lui oog is amblyopie. Een lui oog kan verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door scheelzien of door een brilafwijking die langere tijd niet gecorrigeerd is. Maar ook wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een hangend ooglid (ptosis) kan er een lui oog ontwikkelen. Het oog krijgt dan niet de mogelijkheid om goed te ontwikkelen. Wanneer er sprake is van een lui oog kijkt de orthoptist of er een brilcorrectie gedragen moet worden en zal er gestart worden met een behandeling om de ontwikkeling van het luie oog te stimuleren. Onder andere de bekende oogpleister is voor het behandelen van het luie oog. 

Het kan voorkomen dat de oogstand niet mooi recht is maar afwijkend. We spreken dan van scheelzien (strabismus). Het oog kan naar buiten, binnen, boven of beneden draaien maar ook een combinatie is mogelijk. Daarnaast kan het ook zijn dat het oog onderliggend wegdraait maar niet zichtbaar aanwezig is. Wanneer het onderliggend wegdraait kan dit klachten geven als vermoeidheid en hoofdpijn. 

Een afwijkende oogstand kan positief reageren op een brilcorrectie. Mocht er een sterkte afwijking van het oog zijn dan zal de orthoptist eerst een bril voorschrijven om te beoordelen of dit een positief effect heeft op de oogstand. Bij verschillende vormen van scheelzien kan het zijn dat eventuele oefeningen helpen. Mocht een bril of eventuele oefeningen niet helpen of mogelijk zijn dan kan het zijn dat de orthoptist een doorverwijzing naar het ziekenhuis schrijft voor de mogelijkheden van een eventuele scheelziensoperatie te bekijken.

Merkt u dat uw kind niet goed ziet op afstand of nabij, of spelen er klachten als vermoeidheid of hoofdpijn dan kan het zijn dat er een afwijkende oogsterkte aanwezig is. Dit kan een plus, min of cilinder sterkte zijn, maar ook een combinatie daarvan is mogelijk. Tijdens het orthoptisch onderzoek zal de orthoptist de ogen van uw kind druppelen om de sterkte te kunnen bepalen. Bij een afwijkende sterkte zal de orthoptist een bril voor schrijven.

Merken voor Kids

Naast de beste oogzorg voor kinderen schenken we ook veel aandacht aan een uitgebreide en passende collectie kindermonturen. Zo vindt u bij ons bijvoorbeeld merken als Vingino, Lookkino en het stoere merk Very French Gangster. De uit Frankrijk afkomstige monturen van Very French Gangster zijn 100% maatwerk en hebben een subtiele vintage look.

Ervaar je ongemakken of heb je vervelende klachten? Kom altijd bij ons langs! Ons team van specialisten staat voor je klaar en voorziet je van deskundig advies en de juiste oogzorg.

- Marga, optometrist
Medewerker Marga
7,50 per maand

Bekijk het Optiek van Wely Kidsplan

Lees meer