Kruisje

Myopie-remmende therapieën

Bij Optiek van Wely zetten wij ons dagelijks in om de achteruitgang van ogen bij kinderen door schermgebruik tegen te gaan. Dat doen wij met behulp van drie innovatieve, bewezen effectieve therapieën.

“Het is net een beugel, maar dan voor je ogen.”

Floris Valkenburg (11)

“Toen ik hoorde van de nachtlenzen dacht ik meteen: die wil ik! En ik vind het echt super. Ik kan ermee sporten, zwemmen, spelen, eigenlijk kan ik alles! Ik zie echt wel de hele dag scherp. Zelfs aan het einde van de dag, als ik moe ben, merk ik geen verschil.”

Floris maakt sinds een jaartje gebruik van speciale nachtlenzen. Hiervoor droeg hij een bril, maar hij biechtte eerlijk op dat hij deze maar erg weinig droeg. Door de lenzen in de ’s nachts te dragen, hoeft Floris overdag geen bril of lenzen meer te dragen.

Over de MC nachtlenzen

Dit zijn harde lenzen. Je doet ze ’s nachts in. De lenzen werken als een soort beugel voor het oog. Met behulp van deze lenzen, wordt een oog dat in min-sterkte wil groeien afgeremd (door een andere projectie van het beeld aan de zijkant). Het oog wordt zo geremd om langer te worden.

“Ik vind lenzen een beetje spannend, een bril is handiger.”

Keet Priem (11)

“Niemand ziet eigenlijk dat ik speciale glazen heb, maar mij helpen ze wel. Nu gaan mijn ogen minder snel achteruit. Ik vind lenzen een beetje spannend, een bril is veel handiger en daar hoefde ik helemaal niet aan te wennen. En ik ben heel blij dat ik dankzij de bril helemaal niet meer hoef te druppelen.”

Floris maakt sinds een jaartje gebruik van speciale nachtlenzen. Hiervoor droeg hij een bril, maar hij biechtte eerlijk op dat hij deze maar erg weinig droeg. Door de lenzen in de ’s nachts te dragen, hoeft Floris overdag geen bril of lenzen meer te dragen.

Over de MiYOSMART bril

Er wordt een bril gedragen met speciale glazen, die de toename van bijziendheid afremt. De sterkte opbouw in de speciale glazen zorgen ervoor dat het licht vóór het netvlies valt in plaats van erachter (aan de zijkant van het netvlies). De trigger om in min-sterkte te groeien is dan kleiner.

“Het indoen van de lenzen gaat heel makkelijk, dat duurt zo’n drie seconden.”

Roan van Dijl (15)

“Vanwege de hoge sterkte moet ik deze lenzen wel bijna dagelijks dragen. Alleen in het weekend sla ik soms een dagje over, dan wil ik mijn ogen laten rusten. Het scheelt wel dat het net voelt als gewone lenzen, dus je merkt er weinig van. Ik ben erg tevreden over het resultaat dat de lenzen tot nu hebben geboekt. Ik begon met het dragen van een bril toen ik een jaar of vijf was. Toen had ik min één. Drie jaar terug startte ik met de lenzen, met een sterkte van min zes. Na drie jaar zit ik op min zeven, maar dat had veel erger kunnen zijn. De lenzen werken dus echt afremmend, ik vind het ideaal.”

Roan draagt al zo’n drie jaar de daglenzen en dat bevalt hem erg goed.

Over de MySight daglenzen

De zachte daglenzen voor overdag hebben een plussterkte in zich, waarnaar het oog toegetrokken wordt. De lengte van het oog wordt op deze manier minder snel ontwikkeld en daardoor wordt de toename van bijziendheid (min-sterkte) geremd. Elke dag wordt een nieuwe lens gedragen.

Myopie oorzaken

Myopie kan twee oorzaken hebben; een te sterk brekend vermogen door het hoornvlies of de lens of een te grote oogaslengte (te lang oog). Bij mensen die een min-sterkte nodig hebben (myopie) klopt de lichtbreking niet met de lengte van het oog (aslengte). Het beeld valt bij myopen voor het netvlies, doordat het oog te lang is of wordt, voornamelijk door veel dichtbij kijken.

Meer weten

Kijk gezond: 20-20-2 regel

(Opgesteld door het Erasmus MC)

Na 20 minuten dichtbij kijken, bijvoorbeeld op scherm of boek, kijk je 20 seconden in de verte. Daarbij moet je elke dag minstens 2 uur buiten zijn of spelen. Schermgebruik speelt een grote rol in bijziendheid, maar ook kan erfelijkheid een rol spelen.